1

Ion Paladi

  Ion Paladi, cantaret de muzica populara, s-a nascut pe 10 octombrie 1984, in satul Chiscareni, raionul Singerei, in nordul Moldovei.

Ion Paladi mai are doi frati. Tustrei au fost pasionati de muci de muzica si, cum nu aveau instrumente veritabile, cantau la... lingura si vesela din bucataria mamei.

Glasul, zice Ion Palade, l-a mostenit de la tatal sau. Pe cand era in clasa a IV-a, tatal Gheorghe Paladi l-a luat pe junior la petrecerile la care canta.

Asa ca, dupa absolvirea celor opt clase generale, Ion Paladi s-a inscris la Colegiul Repoublican de Muzica `Stefan Neaga` (2000-2004).

In 2004, Ion Palade a lansat primul sau album de muzica etno - `De la inima la lume`.

Doi ani mai tarziu, Ion Paladi reuseste sa semneze un contract de productie cu o casa din Chisinau.

Cu ajutorul casei de productie muzicala `Sens Music`, Ion Paladi a lansat un al doilea album, intitulat `Pe mine ma cheama Ion`.

In 2007, Ion Paladi si-a vazut visul cu ochii: a inregistrat un album cu Orchestra de muzica populara `Lautarii`, de la Chisinau, condusa de maestrul Nicolae Botgros. Albumul se intituleaza `Bine-i sade masei mele`.

In perioada 2004-2008, Ion Paladi a studiat la Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice din Chisinau, specialitatea `Dirijat Cor Academic`.

In 2008, Ion Paladi a primit premiul national in domeniul muzicii usoare pentru piesa `Mii de stele`.

Un an mai tarziu, Ion Paladi a fost recompensat cu diploma pentru creativitate, maiestrie profesionala si prezenta constanta in Top 10 Potcoava de Aur Radio Noroc.

Pe 3 martie 2009, artistul a sustinut primul spectacol solo cu genericul `Pe mine ma cheama Ion`.

In cadrul acestui concert, Ion Paladi a fost acompaniat de Orchestra `Lautarii`, iar ca invitat special l-a avut pe Ionut Dolanescu.

Pe 26 martie 2009, tanarul interpret Ion Paladi a primit Titlul Onorific `Artist Emerit`, din partea Presedintelui Republicii Moldova`, Vladimir Voronin.

In 2010, Ion Paladi a sustinut un turneu international, in  Bruxelles, Paris, Venetia si Bologna.

Click to share thisClick to share this